20 tips om doorzettingsvermogen van je team te verhogen

Hoeveel ongemak kun jij verdragen? 

Weten hoe je met negatieve dingen moet omgaan, is veel belangrijker dan positief te zijn.

Doorzettingsvermogen is belangrijk om succes te bereiken.

20 tips om het doorzettingsvermogen van jouw team te verhogen. Begin er vandaag al mee.

  1. Leer inspireren. Geloof in je doel. Het succes staat op je te wachten. Praat over het gewenste resultaat, neem een overtuigende houding aan. Hoe meer positiviteit je uitstraalt, hoe meer mensen je overtuigt. Sterker nog, je merkt dat mensen zich bij je aansluiten, meewerken en meedenken. Zorg voor een inspirerend verhaal. Wees concreet en aansprekend over de nieuwe situatie, zodat mensen zich ermee kunnen identificeren. Vind keerpunten uit het verleden waar doorzettingsvermogen is getoond.
  2. Vind persoonlijk belang. Mensen zijn sneller bereid om mee te werken aan de doelstellingen van een organisatie of project, wanneer die doelen verbonden zijn aan hun individuele wensen en ambities. Maak daarom een vertaalslag van de collectieve doelstellingen naar ieder individu.
  3. Leer volharden. Vertrouw op je gevoel. Een keuze dringt zich vaak gewoon aan je op. Neem de tijd en ga af op je gevoel. Stel een reëel doel. noteer jouw reële voornemens daar, waar je ze iedere dag tegenkomt (agenda, mobiel, laptop etc.). Begin nu en ervaar een soort overwinningsgevoel. Weg met die uitstelleritus. Je kunt pas volharden als je begint. Verwerk tegenslagen. Ervaar het als onderdeel van het proces. Tegenslag is geen excuus om te stoppen. Hou vol. Vind eventueel steun bij een businesscoach. Beloon jezelf! Beloningen zijn noodzakelijk om het vol te houden. Maak een “spaarkaart” waarop je smileys verzamelt. Een tussendoel, bijvoorbeeld een lastig gesprek voeren, levert een smiley op. Bij zeven smileys gun je jezelf iets van je verlanglijstje. Wellicht truttig maar het werkt wel!
  4. Verbeter je reactie op tegenslag. Exploreer alle oorzaken en je eigen verantwoordelijkheid voor het resultaat. Wat was jouw eigen aandeel? Wat had je concreet beter kunnen doen? Voor welke aspecten van het resultaat moet je de verantwoording nemen? Voor welke niet? Welke feitelijke aanwijzingen zijn er dat je geen controle over de situatie hebt? Als je verantwoordelijkheid neemt voor dat wat je veroorzaakte en van je gedrag leerde, is dat een productief moment in je leven.
  5. Bereid je mentaal voor op tegenslagen. Ontwikkel een plan of methode voor moeilijke tijden. De één gaat sporten, de ander praat graag met goede vrienden. Het helpt om leuke dingen te ondernemen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Vind in tegenslagen de positieve kanten van de gebeurtenis waardoor het dragelijker wordt.
  6. Falen is geen optie. Blijf doorgaan tot het lukt. Het maakt niet uit hoeveel keer je faalde, wat je vanaf nu doet, is van belang. Doorzettingsvermogen is de eerste stap naar elke vorm van succes.
  7. Zet elke dag een kleine stap. Verander niet van koers om je plan te volgen. Volg succesvolle mensen. Kijk hoe ze dit doen, hoe ze dit bereikt hebben. Je zal gauw inzien dat deze mensen geen speciale gave hebben maar zich aan een patroon houden dat succes met zich meebrengt. Ook jij kan succesvol zijn. De vraag is, wil je het graag genoeg?
  8. Toon voorbeeldgedrag. Laat zien dat je bij tegenspoed toch bereid bent om nieuwe wegen te vinden en in te slaan.
  9. Vier succes. Net als het lopen van een marathon of het beklimmen van een hoge bergtop kan het een inspannende en soms pijnlijke aangelegenheid zijn. Doorbijten! Tot het bittere einde. Om dat echt vol te houden is het belangrijk kleine successen te vieren. Sta periodiek stil bij bereikte mijlpalen en waardeer mensen voor hun inspanningen op de weg ernaartoe.
  10. Schrijf om inzicht te krijgen in je gevoelens. Door te schrijven orden je je gedachten, en krijg je beter inzicht in je leven. Hou een dagboek bij tijdens moeilijke tijden.
  11. Mediteer. Kom tot jezelf. Als je mediteert sta je stabieler in het leven ga je beter om met stress, tegenslagen en moeilijke emoties. Je beseft dat je gelukkig kunt zijn van binnenuit, dat je vrij bent, en dat de buitenwereld los staat van wie jij werkelijk bent.
  12. Relativeer. Plaats je problemen en tegenslagen in een groter geheel, en zie hoe klein en onbetekenend de meeste problemen eigenlijk zijn.
  13. Vermijd excuses. Er zijn 1.000 manieren om toch niets hoeven te doen. Dan ben je van één ding zeker, morgen sta je op dezelfde plek als vandaag.
  14. Selecteer teamleden met een hoog AQ. Iedere taak vereist het vermogen om tegenslag te overwinnen. Maak op in hoeverre teamleden hun talenten en vaardigheden gebruiken, vooral tijdens stressvolle en moeilijke tijden. Herken de sterke punten van je teamleden. Versterk deze zodat zij daarmee hun zwakke punten opvangen. Verschaf je team de middelen, training en stimulans om zich voortdurend te verbeteren.
  15. Vraag altijd inzet en betrokkenheid. Hiermee schep je een gevoel van controle. Teams met een sterker gevoel van controle houden langer vol, zijn creatiever en blijven gezonder.
  16. Daag je team uit met grensverleggende doelen. Ondersteun hen en doe regelmatig aan voortgangscontrole. Als het ze lukt, zorg dan dat zij gevoel van meesterschap ontwikkelen.
  17. Geef je team de kans om iets bijzonders te doen. Als het werkt, prima! Als het mislukt, prijs dan de geleverde inspanning.
  18. Vind keerpunten uit het verleden waar doorzettingsvermogen is getoond.
  19. Stimuleer creativiteit. Slecht obstakels met “standaard” oplossingen of doe een appèl op creativiteit.
  20. Geef elkaar een opstapje. Reik de helpende hand aan teamleden die wat achterlopen. Stimuleer onderlinge hulp. Dat zijn de momenten van synergie en samenwerking en koester die. Communiceer dit soort situaties en beloon ze.