17 tips om een spetterende Nieuwjaars speech te houden.

  1. Ken je luisteraars en begrijp in grote lijnen wat zij graag van je willen horen. Dus verplaats je in de luisteraar.
  2. Stel dat je één ding mag uitkiezen. Als je toehoorders alles vergeten behalve dat ene belangrijke. Wat zou dat zijn? Het antwoord op deze vraag is je kernboodschap. Begin ermee, leg hem uit en sluit ermee af.
  3. Blik terug op de hoogtepunten van het voorbije jaar en kijk vooruit naar de belangrijke thema’s voor het komende jaar.
  4. Vat je speech samen in 15 tot maximaal 20 woorden die de hele lading dekken. Spreek uit het hoofd. Als je bang bent je tekst te vergeten, schrijf je op een kaartje in een paar steekwoorden de structuur van je praatje.
  5. Ga voor de troepen staan met het volgende zinnetje in gedachten: “Dit is mijn moment!“. Met die houding hou je een fantastische speech. Hou je praatje maximaal tien minuten.
  6. Kijk eerst je publiek aan voordat je gaat spreken en begin pas wanneer iedereen bereid blijkt om naar je te luisteren. Praat vanuit de ik-vorm.
  7. Richt je aandacht op de mensen die je toelachen en knikken.
  8. Praat uit de losse pols. Een Nieuwjaars speech is niet te formeel. Ga er wel bij staan! Des te meer voorbereiding, des te MINDER uitwerking krijgt jouw speech. Wil je echt impact bereiken? Bereid jouw speech maximaal 2 x 20 minuten voor.
  9. Open met een korte anekdote over jouw kerstvakantie. Maak het menselijk – dat spreekt aan.
  10. Gebruik woorden die het gezamenlijke benadrukken: wij, jullie, samen, met elkaar.
  11. Vertel wat jou dit nieuwe jaar motiveert en waarom het belangrijk is voor de wereld om ons heen. Ook hier geldt: maak het persoonlijk! Wees optimistisch en werp een hoopvolle blik op de toekomst.
  12. Maak duidelijk wat het gezamenlijke doel is waar jullie dit jaar aan gaan werken. Benoem 2023: “Het jaar van … “ Schets de stip op de horizon. Geef het jaar een naam, verbind er een thema aan dat goed aansluit bij de doelen of kernwaarden van de organisatie. Het liefst is dit een doel waar iedereen zich mee verbonden kan voelen.
  13. Houd het simpel! Alles wat je goed beschrijft, blijft bij de luisteraar hangen.
  14. Nieuwe strategie? Wat gaan mensen er morgen concreet op de werkvloer van merken? Gebruik voorbeelden. Geef aan hoe zij zich kunnen inzetten voor het gezamenlijke doel. Houd het kort: geef aan wat je verwacht qua intentie, houding, betrokkenheid en inzet.
  15. Geef aan wat je zélf gaat doen om dat doel te bereiken. Maak het concreet en controleerbaar. Neem een voorwerp mee om je boodschap zo duidelijk mogelijk te maken. (wil jij dat jouw medewerkers meer met OV reizen, laat dan zien dat je een businesscard van de NS hebt aangeschaft).
  16. Varieer je toon naargelang je tekst dramatisch, gepassioneerd of vriendelijk is. Snelle dingen vertel je sneller, harde dingen harder, zachte dingen zachter en vrolijke dingen vrolijker.
  17. Tot slot, sluit af met een feestelijke toast. Op het nieuwe jaar!