• Merk je dat slechts enkele teamleden een nieuwe werkwijze inzetten?
  • Valt het je op dat de weerstand tegen een verandering groot is en dat je eindeloos bezig blijft met motiveren, coaching en controle?
  • Heb je zelf het idee dat jouw verandervermogen op een veel te laag pitje zit?

Wanneer veranderingen poging na poging mislukken, geven mensen vaak “de techniek” of “het systeem” de schuld. En zelfs als dat is opgelost, komt het vaak genoeg dat veranderingen achterwege blijven.

Wat is er dan werkelijk aan de hand?

Hoe hard jij je best ook doet?

Verandering is niet alleen maar dingen anders doen; het is een proces van groei en van toenemend zelfbewustzijn.

Stel dat je wilt afvallen, maar zelfs na het volgen van 10-tallen diëten, lukt het toch niet om structureel op gewenst gewicht te blijven. Ondanks alle tips en strategieën.

Veel veranderingen los je in eerste instantie op door het ontwikkelen van de juiste vaardigheden. We noemen dit ook wel technische problemen. Ze zijn helder omschreven en is een goede (technische) methode om het probleem op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van een nieuw software programma.

Hoe complex of lastig een technisch probleem ook is, door leren en oefenen, los je het probleem op en is de verandering een feit.

Wat nu als je hiermee een gewenste verandering niet bereikt? Dan is er vast meer aan de hand.

Wellicht is er sprake van een adaptief probleem.

Een probleem wordt adaptief als jij de oplossing vindt in een andere manier van denken en in nieuwe ondersteunende overtuigingen.

Dat betekent dat jij moet veranderen om een stap vooruit te zetten.

Sta jij voor een adaptieve uitdaging?

Dan zul je moeten gaan dealen met concurrerende doelen.

Download de oefening